Megasun T230 Solaryum
Başlangıçta bir hayal vardı, tamamıyla yeni bir tasarımda, tamamıyla yeni bir güneş banyosunun hayali. Artık bu hayal gerçeğe dönüştü.52 x 230 watt vücut ve 2 x 250 watt omuz bronzlaştırısı ile MegaSun T 230 bir yıldız olmak için tasarlandı.
Solaryum Nedir?
Solarium ultraviyole ışınlar ile cilt renginin koyulaşmasıdır. Solaryum, Solaryum cihazlarında bulunan ultraviyole ışık kaynakları ile ışınlama yapılarak bronzlaşma sağlanmaktadır.
Güneş farklı dalga boylarında ışınlar yaymaktadır.genel olarak 3 başlıkta incelenir. Bunlar;
Ozon tabakasından direk geçerek dünyaya ulaşır ve ultraviyole ışınların yaklaşık % 95’ ini oluşturan UVA ışınlarıdırBu UVA ışınları fototerapi gib, tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır
UVB ışınları ise büyük çoğunuğu stratosferde ozon tabakası tarafından emilir ve bir kısmı dünyaya ulaşır. Dalgaboyu UVA’ ya göre daha kısa olup, cildin üst tabakası olan epidermise etki eder. UVB ışınlarının bronzlaştırmanın dışındaki diğer etkisi de derinin kalınlaşmasını sağlamak ve cildin koruyuculuğunu artırmaktır.
UVC ışınları ise dalgaboyu en kısa olanı ve zararlı olanıdır. Bu ışınlar tamamı stratosferde ozon tabakası tarafından emildiği için dünyaya ulaşmaz. Bu ışınlar tıpta sterilizasyon amacıyla ameliyathanelerde kullanılır.
Solariumun Faydaları Nelerdir ?
Tavsiye edilen sürelerde girilince solaryumun bir çok faydası vardır.
- Vücutta D vitamini üretimi güneş veya solaryum ışığı ile gerçekleşir. D vitamini Osteoporose’a (kemik erimesi) karşı korur ve kemikler kalsiyum ile güçlendirilir.
- Işık beyindeki gülme merkezini harekete geçirir ve pozitif enerji dışarı çıkar. Gülmenin şiddeti arttıkça stres azalır.
- Ciltte akne ve sivilceye iyi gelir.
- Deriden organizmaya yayılan ışık, beyindeki fiziksel oluşumları düzenler, oksijen alımını hızlandırır ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.
- Sedef hastalığı ve nörodermit gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Endorfin yani mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayan solaryum, cinsel gücü artırır.
- Güneş ışığının insanlar üzerinde son derece olumlu psikolojik etkileri vardır. Yapılan araştırmalara göre intihar vakalarının en çok güneşin az gözlendiği kış aylarında olduğu saptanmıştır.
- Kan daha fazla oksijen taşır, daha fazla kalori harcanır ve kandaki yağ miktarı azalır.
- Alyuvarlar güçlendiği için enfeksiyonlara daha kolay karşılık verir.
Cildimiz Nasıl Bronzlaşmaktadır ?
Güneş ışığı ve solaryum makineleri ile cilde temas eden ultraviyole ışınlar, cildin katmanlarında ilerler. Cildimizin üst tabakası olan epidermisin %5’ i melanosit adı verilen hücrelerden oluşmaktadır. Kısa dalgaboylu UV ışın (UVB) ile bu melanosit hücreleri uyarılır. Uyarılan melanositler melanin üretimi yapar. Pembemsi renkteki melanin, cildin üst katmanına doğru ilerler. Bu esnada dalgaboyu uzun olan UVA ışını ile melanin oksidasyonu gerçekleşir ve rengi koyulaşır, kahverengi olur. Bu koyulaşma cildin UV ışığına karşı kendini doğal korumasıdır.
Bronzluk nasıl soluyor ve niye tekrar brozlaşmak gerekiyor ?
Cildin üst tabakası epidermisteki germinatif hücreler sürekli üretilir, yaşlı hücreleri yavaş yavaş yukarı doğru iter; bu yaşlı hücreler de cildin sert katmanını yani ölü epidermisi oluştururlar. Bu döngü yaklaşık 1 ay sürer. Yeni oluşan hücreler, cildimizdeki melanin yüklü hücrelerin yerini alır, ölü hücreler atılır. Bu nedenle rengimiz solar ve açılır.
Güneş ışınları ile solaryum arasındaki fark nedir ?
Güneş ışınları ile solaryum arasındaki en önemli fark, solaryumda ultraviyole ışınların etkilerini kontrol altına alabilmemizdir. Özel tasarlanmış solaryum cihazları ile ultraviyole ışınların şiddeti ve dozu ayarlanabilir. Böylece ultraviyole ışığın zararlı kısımları filtrelenerek, güneşin bio-pozitif etkileri sağlığı destekleyecek en uygun dozda verilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tansiyon, epilepsi, şeker veya karaciğer rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorumuza danışarak solaryuma girmelisiniz. Akne tedavisi ve kimyasal peeling işlemleri uygulanmışsa ciltte ultraviyole duyarlılık artacağından solaryuma girmeniz lekelenme riskini artıracaktır.
Solaryuma girmeden önce mutlaka cilt renginize uygun makine ve seans süresi belirlenmelidir.
Solaryuma girmeden önce makyaj temizlenmeli, kontak lens ve takılar çıkarılmalıdır.
Solaryumda gözler özel solaryum gözlüğü ile korunmalı ve kabin içerisinde direk ışığa bakılmamalıdır. Prospektüslerinde ‘Ultraviyole ışınlara karşı duyarlılık yaratabilir’ ibaresi olan ilaç kullananlar solaryuma girmemelidir.Alkol kullanımından sonra solaryuma girilmemelidir.
Seans öncesi kalıcı makyaj, dövme, ağda vb. işlemler uygulanmışsa solaryuma girilmemelidir.
Vücudunda çok sayıda et beni bulunanlar ve kan bağı olan akrabalarında malign melanom ortaya çıkması durumunda solaryuma girilmemelidir.Cilt kanserine ait belirtiler görülmesi ve cilt kanseri hastalığının geçirilmesi durumunda solaryuma girilmemelidir. 16 yaşından küçükler solaryuma girmemelidir. Solaryuma girerken bronzlaşmayı kalıcılaştıran ve ciltteki nem dengesini koruyan özel solaryum kozmetikleri kullanmak yararlı olacaktır.Solaryum kremleri güneşte, güneş kremleri solaryumda kullanılmamalıdır.
Solaryuma Girme Sıklığı Nasıl Olmalıdır ?
Solaryuma girme sıklığı cilt tipine göre değişmektedir. İlk kez girilecekse Tip I, 5 dakika ile, Tip II 10 dakika ile, Tip III 10-15 dakika ile, Tip IV 15-20 dakika ile başlayıp daha sonraki seanslarda kademeli olarak artırılır. Verilen süreler ortalama değerlerdir, cilt durumuna göre solaryum danışmanımız yönlendirecektir.
Günde bir kez solaryuma girilmeli ve aynı gün içinde hem güneş hem solaryum yolu ile ultraviyole ışınlara maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Güneş yanığı oluşmuşsa, solaryuma girmek için bunun geçmesi beklenmelidir.
Seans aralarında cildin hassasiyetine göre 2 – 3 gün olmalı, hafta en fazla 3 kez girilmelidir.